Frit lejde-aktion udløber snart for at aflevere ulovlig våben uden straf

Frit lejde-aktion udløber snart for at aflevere ulovlig våben uden straf

Politi.Foto

Timeglasset rinder ud for at aflevere ulovlige våben straffrit og anonymt. Lørdag aften er sidste chance, men flere indleveringssteder er kun åbne på hverdage – så aflevér hellere før end siden.

I de første tre uger af juni frit lejde-aktion har politiet i hele landet modtaget tusinder af skyde- og blankvåben, store mængder ammunition og ’andet’ (fx tåregas, slagsvåben og våbendele) og dertil over tusind stykker eksplosivstoffer af forskellig art.

Over 220 gange har politiet måtte tilkalde en af sine vigtige samarbejdspartnere, Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste – i daglig tale ’EOD’, til at håndtere særlige farlige eksplosiver på politistationer eller i private hjem rundt om i landet.
– Vi har hentet ca. 100 håndgranater, en del detonatorer og sprængstof fra Anden Verdenskrig. Noget var i så dårlig forfatning, at der virkelig er tale om livsfarlige ting at have liggende, siger kaptajn D.S. Nielsen, chef for EOD.

Hans folk har også hentet et par artillerigranater fra 1800-tallet og en engelsk brandbombe fra Anden Verdenskrig.
– Mængden har overrasket os lidt, men det er dejligt, at folk benytter lejligheden til at komme af med disse farlige genstande på en forsvarlig måde. Jeg håber virkelig, at folk lige kigger en ekstra gang på loftet inden frit lejde udløber, siger kaptajn D.S. Nielsen.

Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste eller ’EOD’ (forkortet af Explosive Ordnance Disposal) har bomberyddere fra Ingeniør Regimentet i Skive, Søværnets Minørtjeneste i Kongsøre og Hjemmeværnet i sit beredskab.
Af de afhentede eksplosiver bliver enkelte ting vurderet i forhold til historisk værdi og kan ende på museum, resten bliver forsvarligt destrueret.

Sidste chance
Nedenfor kan du se hvor og hvornår, der kan afleveres ulovlige våben. Flere steder er dog lukket lørdag – så fredag kan være sidste chance visse steder.
– Mange har benyttet frit lejde til at komme af med ulovlige våben. Nu er det snart slut, så jeg vil indtrængende opfordre til, at man skynder sig med at få afleveret, før det er helt slut. Aflever hellere i dag end i morgen, siger politiinspektør Henrik Sønderby, Rigspolitiet.

Frit lejde slutter lørdag den 1. juli 2017 kl. 23.59:59.
Derefter er det ikke længere muligt at aflevere ulovlige våben anonymt og straffrit. Straffen for at besidde skydevåben blev øget i maj. Bliver man pågrebet med et skydevåben på gaden i dag, koster det mindst to år i fængsel.

/pressemeddelelse/
Denne artikel er set3358gange.