Terror Danmark: Her er et samlet overblik over hændelserne i København.

Arkiv foto. Lasse Antonsen.

Arkiv foto. Lasse Antonsen.

Pressemeddelelse fra Københavns politi:

I går lørdag omkring kl. 15.33 afgav en gerningsmand skud med et automatvåben mod deltagerne ved et debatarrangement i Kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København. En 55-årig mand blev ramt og afgik ved døden, ligesom tre politifolk også blev ramt, men alle er uden for livsfare.

LÆS OGSÅ: Seneste nyt om efterforskningen fra Københavns Politi

Den formodede gerningsmand flygtede fra stedet og truede sig under sin flugt til en bil. Bilen blev senere omkring kl. 17.53 fundet efterladt på Borgervænget omkring nr. 25. I området blev fremskaffet videoovervågning, som viste en mand, der svarede til signalementet af gerningsmanden til attentatet mod arrangementet ved Krudttønden. Overvågning fra Kildevældsskolen viste endvidere senere på aftenen, at mistænkte talte i mobiltelefon, samt at der kort tid efter telefonopkaldet ankom en taxa til stedet. Ved kontakt til taxaselskabet blev det konstateret, at en taxa havde hentet mistænkte i området, og havde kørt ham til Mjølnerparken. Politiet gennemgik i de følgende timer et omfattende videomateriale fra Mjølnerparken, og det kunne sidst på aftenen konstateres, at gerningsmanden var ankommet til stedet ca. kl. 16.15 og havde forladt det igen kort tid efter kl. 16.37. Ejendomskomplekset har siden lørdag aften ca. kl. 23.00 været under observation af politiet.

LÆS OGSÅ: Politiet har skudt og dræbt en mand på Nørrebro i København

I nat, ca. kl. 00.45, henvendte en gerningsmand sig ved Synagogen i Krystalgade, hvor der var etableret politibevogtning. Manden afgav pludselig skud mod det tilstedeværende politipersonale og en vagt, som Synagogen havde ansat til at foretage adgangskontrol i forbindelse med en konfirmationsfest i et menighedshus tilknyttet Synagogen. Denne vagt blev ramt af skud og afgik ved døden. To af de tilstedeværende betjente blev ligeledes ramt af skud, men er uden for livsfare. Politipersonalet afgav skud mod gerningsmanden, der flygtede fra stedet.

LÆS OGSÅ: En person og to politifolk er ramt af skud, under skyderi i Krystalgade

Her til morgen, ca. kl. 05.00, blev det politipersonale, der overvågede området omkring Mjølnerparken opmærksomme på en mand, der svarede til beskrivelsen af gerningsmanden til skudattentatet ved Synagogen i Krystalgade. De enheder, der opholdt sig i området blev adviseret, og en gruppe fra Politiets aktionsstyrke bemærkede på Svanevej en person, som svarede til signalementet. Efter anråb skød den formodede gerningsmand mod politiet, der besvarede ilden, hvorved den pågældende blev dræbt. Det er Københavns Politis opfattelse, at den dræbte person er den person, der skød både ved Krudttønden og efterfølgende ved Synagogen. Den pågældende var på det pågældende tidspunkt i besiddelse af 2 pistoler, og var iført beklædning svarede til det, som gerningsmanden ifølge det oplyste signalement, bar ved skudepisoden i Krystalgade.

LÆS OGSÅ: Signalement af formodet gerningsmand – Har du set denne mand

Ved søgning i området omkring Mjølnerparken og Svanevej har politiet fundet beklædning og et automatvåben, der kan svare til det, som gerningsmanden ved Krudttønden var iført og anvendte. De tekniske undersøgelser skal nu fastlægge om det er tilfældet.

Den formodede gerningsmand er identificeret. Han er en ung mand på 22 år, født i Danmark, og er af politiet kendt for flere kriminelle forhold vedrørende bl.a. overtrædelser af våbenloven og vold. Han er endvidere kendt i bandesammenhæng.

LÆS OGSÅ: Skyderi mod Krudttønden på Østerbro i København – En person er dræbt

Københavns Politi fortsætter i tæt samarbejde med PET efterforskningen af hændelserne. Efterforskningen sigter navnlig mod at klarlægge den formodede gerningsmands færden før, under og efter skudattentaterne, ligesom det søges afklaret, hvorvidt gerningsmanden har modtaget bistand fra andre.

Københavns Politi iværksatte allerede lørdag med assistance fra Rigspolitiet og landets øvrige politikredse et forhøjet beredskab i København. Det forhøjede beredskab opretholdes indtil videre med henblik på at sikre den størst mulige tryghed for borgere og besøgende i København.

LÆS OGSÅ: Vi arbejder på højtryk for at sikre befolkningens tryghed

Købehavns Politi foretager endvidere sammen med PET en fornyet vurdering af trusselsbilledet i København, herunder i forhold til de relevante begivenheder og arrangementer, der allerede er planlagt i den nærmeste fremtid, skriver de i en pressemeddelelse her til aften.

Københavns politi ønsker ikke at udtale sig yderligere om sagen på nuværende tidspunkt, men vil vende tilbage, med en pressemedelelse når der kommer nyt i sagen.Denne artikel er set3795gange.