Nyt udbrud af fugleinfluenza: 4000 kalkuner aflivet

Nyt udbrud af fugleinfluenza: 4000 kalkuner aflivet

Fotograf. Kenneth Grymen – 112news.dk

Beredskabsstyrelsen assisterede lørdag Fødevarestyrelsen med aflivning af 4000 kalkuner efter nyt udbrud af fugleinfluenza på en Kalkunfarm i Lundby ved Skælskør.

Besætningen med kalkuner er blevet konstateret smittet med fugleinfluenza H5N8, hvilket har ført til at de 4.000 kalkuner lørdag er blevet aflivet, for at forhindre yderligere smitte til fugle i området.

Det skriver Fødevarestyrelsen i pressemeddelelse.

– H5N8 er meget smitsom, og vi gør alt hvad vi kan for at forhindre, at fugleinfluenzaen spreder sig til andre fugle. For at bremse smitten, indfører vi restriktioner for fjerkræejere i området, siger Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen etablerer en tre og en ti kilometer restriktionszone rundt om den smittede besætning, hvor fjerkræbesætninger bliver underlagt særlige restriktioner.

Del af større erhvervsbesætning

De 4.000 kalkuner er del af en større erhvervsbesætning i Lundby. I alt består besætningen af cirka 50.000 kalkuner fordelt i 10 bygninger. Der er kun konstateret smitte hos fuglene i den ene bygning. Besætningens øvrige bygninger ligger spredt over et større område.

– Der er umiddelbart ikke tegn på smitte blandt fuglene i de andre bygninger, og bygningerne ligger med god afstand. Men vi holder nøje øje med, om der skulle være tegn på, at smitten har spredt sig til kalkuner i de andre bygninger eller til andre fugle i området, siger Tim Petersen.

Det er endnu ikke muligt at sige præcist, hvordan kalkunerne er blevet smittet, men der er sandsynligvis sket smitte fra vilde fugle.

Udbruddet i Lundby er det ottende i danske besætninger siden begyndelsen af november sidste år og Fødevarestyrelsen opfordrer derfor fortsat både erhvervsbesætninger og hobbyavlere til at vise stor forsigtighed og være ekstra opmærksomme i omgangen med deres fugle.

– Vi vil vi på det kraftigste opfordre til, at ejere af fjerkræhold, også hobbybesætninger, er ekstra opmærksomme på at følge krav og anbefalinger for at minimere risikoen for, at vilde fugle kommer i kontakt med deres fjerkræ.

Ligeledes skal man anvende rengjorte gummistøvler og sikre sig, at det udstyr, der anvendes til pasningen af dyrene, ikke har fugleklatter eller andet materiale fra vilde fugle, slutter Tim Petersen i pressemeddelelsen.

Aflivningen af besætningen i Lundby ved Skælskør lørdag eftermiddag, blev foretaget med assistance fra Beredskabsstyrelsen, som var på stedet med mandskab, materiel og køretøjer.

Denne artikel er set1070gange.