Rigspolitiet og Center for Voldtægtsofre sætter fokus på ofres reaktioner

Rigspolitiet og Center for Voldtægtsofre sætter fokus på ofres reaktioner

Arkiv.Foto

Voldtægtsofre skal mødes med respekt. Sådan lyder det i to udspil fra Justitsministeriet. Som en del af den indsats holder Nationalt Efterforskningscenter i Rigspolitiet, Politiskolen, de regionale statsadvokater og Center for Voldtægtsofre ved Aarhus Universitetshospital den 30. maj et seminar i Middelfart, som sætter fokus på håndtering af ofrene.

– Når folk har været udsat for så krænkende en oplevelse som voldtægt, så skal de også føle, at de mødes med professionalisme og stor respekt fra politiets side. For at sikre det, gennemgår vi vores procedurer og vores uddannelser, og seminaret er et blandt mange initiativer, der skal sørge for, at vi kan bruge den nyeste viden på området i vores daglige arbejde, siger politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Rigspolitiets nationale efterforskningscenter.




Målet med dagen er dels at viderebringe viden på området og dels at diskutere efterforskningen af voldtægtssager for at udvikle og forbedre praksis.

Seminaret sætter fokus på traumereaktioner og på mødet mellem offer og politi i blandt andet afhøringssituationen.




Fysisk lammelse og dårligt fungerende hukommelse

– Menneskets hjerne er bygget til at reagere på fare på en helt bestemt måde, som vi ikke har nogen kontrol over. Derfor oplever mange voldtægtsofre ikke at kunne gøre modstand, selv om de gerne vil. Kroppen kan blive fysisk lammet og ikke være i stand til hverken at bevæge sig eller råbe. Det handler alt sammen om hjernekemi. Både hukommelsen og ofrets adfærd efter overgrebet bliver også påvirket. Mange husker kun brudstykker af voldtægten, og nogle kan virke meget distancerede eller oven i købet komme til at grine, når de fortæller om det, der er sket. Det er helt normalt, fortæller projektleder fra Center for Voldtægtsofre, Sara Parding.




Amerikansk ekspert skal undervise danske efterforskere og anklagere

Blandt underviserne på dagen er den amerikanske psykolog, Dr. Christopher Wilson, som er ekspert i den nyeste viden om den hjernemæssige baggrund for disse reaktioner.




Dr. Wilson er en anerkendt foredragsholder, som har undervist såvel ansatte i det amerikanske justitsministerium, den amerikanske hærs Special Victim Unit og efterforskere ved politiet i New York.

Herudover vil der være workshops og oplæg fra blandt andet Politiskolen og Statsadvokaten i København.




Seminaret er finansieret af TrygFonden, som i 2015 indgik en treårig samarbejdsaftale med Rigspolitiet om videreudvikling af det vidensbaserede politiarbejde i form af videreuddannelse og vidensaktiviteter for politiets ansatte.

/Pressemeddelelse/




Denne artikel er set3196gange.